ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» Το σόου θα τελειώσει! Το πραγματικό πρόβλημα θα λυθεί;

«Το σόου θα τελειώσει! Το πραγματικό πρόβλημα θα λυθεί;», τονίζει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» με αφορμή τα «σόου» και τις κοκορομαχίες που στήνουν ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και κυβέρνηση, όπως πρόσφατα με το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) που φερόταν να βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του Κέντρου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Οι ταξικές δυνάμεις στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες το νοσοκομείο μας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας!

Κι όμως τους τελευταίους μήνες, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στη διοίκηση τις διαρκείς διαρροές νερού και λυμάτων σε πολλά σημεία του νοσοκομείου, όπως:

  • στα υπόγεια του παλαιού κτιρίου (π.χ. χώρος κάτω από την κουζίνα, χώρος υποσταθμού ρεύματος, φρεάτιο ανελκυστήρα)

  • στο χώρο των εργαστηρίων (στο διάδρομο και στους τοίχους των οποίων κάθε τόσο παρατηρείται διαρροή από την αποχέτευση)

  • στους θαλάμους νοσηλείας του 1ου ορόφου.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αποχετευτικό σύστημα και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς συντήρησης και της μη επιδιόρθωσης των φθορών. Ξέρουν καλά την κατάσταση αλλά αδιαφορούν πλήρως περιοριζόμενες σε πρόχειρα μπαλώματα!

Κύρια ευθύνη έχει η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινούμενη στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας με τους προκατόχους της, στην κατεύθυνση ΕΕ -  κεφαλαίου - δανειστών, συμπιέζει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση (κατά 350 εκατομμύρια στους νέους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων!), μεγιστοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, διατηρεί τις δουλεμπορικές εργολαβικές εταιρίες στα νοσοκομεία, συντηρεί την υποστελέχωση σε προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η τραγική υποστελέχωση έχει οδηγήσει στην αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να οργιάζουν τα ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία και το πρόβλημα όχι μόνο να μην λύνεται αλλά να χειροτερεύει διαρκώς.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο της γνωστής υποταγμένης γραμμής της και με τα γνωστά καραγκιοζιλίκια (προσωπικές κόντρες με υπουργούς - αφού κατ’ ουσία την ίδια πολιτική υπηρετούν), που πλέον έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά κακόγουστου ριάλιτι, βασιζόμενη σε δημοσιεύματα αποφάσισε να ανοίξει με ανεύθυνο και τρομολαγνικό τρόπο… θέμα χολέρας! Δεν είχαν καν την προνοητικότητα να περιμένουν την ολοκλήρωση του ελέγχου από επιστημονικής άποψης και έτρεξαν στα ΜΜΕ! Δηλαδή οι αγώνες των εργαζομένων στο... βωμό της τηλεθέασης!

Όμως ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους με την κατάπτυστη ανακοίνωση της Παρασκευής 20 Οκτώβρη όπου μετά το “άδειασμα” από το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχείρησαν να κρυφτούν πίσω από το εργαστήριο του “Έλενα Βενιζέλου” για να δικαιολογήσουν τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα.

Δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε άλλη συκοφαντία απέναντι στους συναδέλφους μας που μοχθούν για να κρατηθεί το νοσοκομείο όρθιο και μάλιστα από την πλειοψηφία του ίδιου του συνδικαλιστικού τους οργάνου! Το προσωπικό των εργαστηρίων και η επόπτρια Υγείας εκτέλεσαν στο ακέραιο το έργο που τους ανατέθηκε και δεν έχουν καμία ευθύνη αν πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος διέρρευσαν στον Τύπο και χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα εξετάσεων σε ενδιάμεσο στάδιο του ελέγχου!

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του Προεδρείου του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που έσπευσε να δεχτεί άκριτα και να παίξει το παιχνίδι της… χολέρας, συνοδεύοντας τον κ. Γιαννακό στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο ΔΣ!

Από την άλλη όμως δεν κατανοούμε τους… πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας! Μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν την άθλια κατάσταση των υδραυλικών του νοσοκομείου; Η διαρκής, επί μήνες, παρουσία λιμναζόντων υδάτων:

  1. Φυσικά και εγκυμονεί κινδύνους για τη δυνητική ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων!

  2. Φυσικά και δημιουργεί ανθυγιεινό περιβάλλον, τόσο για τους νοσηλευόμενους και τους επισκέπτες!

  3. Φυσικά και παραβιάζει κάθε έννοια υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας!

Αντί να συμμετέχει σε ανούσιες κοκορομαχίες με την ΠΟΕΔΗΝ (που βολεύουν και τους δύο) θα μπορούσε να λύσει επιτέλους το πρόβλημα! Το θέμα δεν είναι αν ταυτοποιούνται μικρόβια στο πλημμυρισμένα νερά στον υποσταθμό του ρεύματος, αλλά το ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τα νερά αυτά!

Επίσης, δεν κατανοούμε τη στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Σωματείο, η οποία στο όνομα των γελοιοτήτων της ΠΟΕΔΗΝ δεν αναφέρει τίποτα για την άθλια κατάσταση των υποδομών του νοσοκομείου. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχουν μετατραπεί πλήρως σε γραφείο τύπου του υπουργείου.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση:

  1. Να προχωρήσει άμεσα, έστω και την ύστατη στιγμή, σε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών.

  2. Να σταματήσει να αδιαφορεί και να συμμορφωθεί επιτέλους με τους προβλεπόμενους από το νόμο κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που καταστρατηγούνται βάναυσα σε διάφορα τμήματα και κυρίως στα εργαστήρια (κτίριο Μ. Ηλιάδη και Παθολογοανατομικό).

  3. Να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση της διαλυμένης Τεχνικής Υπηρεσίας με το προβλεπόμενο από τον οργανισμό του νοσοκομείου προσωπικό, με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.

  4. Να προχωρήσει άμεσα στην μετεγκατάσταση των εργαστηρίων από τον πλήρως ακατάλληλο χώρο των υπογείων του κτιρίου “Μ. Ηλιάδη” και την ανακατασκευή του Παθολογοανατομικού».