Α.Σ. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ: Η ενοποίηση των σχολών φυσικοθεραπευτών δεν προσφέρει καμία διέξοδο

Να βάλει τέλος στις αυταπάτες που καλλιεργούνται στον κλάδο περί επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές με την ενοποίηση των σχολών φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας στο πλαίσιο του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», επιχειρεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών.

Όπως αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση γύρω από τα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αφορούν την συγχώνευση των ιδρυμάτων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, στο πλαίσιο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής. Στο πλαίσιο αυτά ενοποιούνται οι σχολές φυσικοθεραπείας-εργοθεραπείας που έχουν διαφορετικό επιστημονικό αντικείμενο.

Το πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και μεθοδεύει τη δημιουργία του, είναι μέρος μιας Ανώτατης εκπαίδευσης που με βάση και τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, γίνεται ακόμα πιο ταξική, ακόμα πιο βαθιά συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, μέρος της εφαρμογής του 4ου μνημονίου στην ανώτατη εκπαίδευση, και ως τέτοιο δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς των τμημάτων της φυσικοθεραπείας.

 • Είναι αυταπάτη ότι η ενοποίηση των σχολών φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας στο πλαίσιο του νέου πανεπιστημίου, θα δώσει διέξοδο στους φοιτητές για δωρεάν σπουδές, για την απόκτηση πτυχίου που θα οδηγεί σε μόνιμη σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

 • Απόψεις όπως είναι ότι “θα κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα”, “θα γίνουμε πανεπιστήμιο, σωθήκαμε”, “αναβαθμίζονται τα πτυχία μας” και διάφορα άλλα παρόμοια δεν έχουν βάση.

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της!

Οι σπουδαστές και οι οικογένειες τους θα συνεχίζουν να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, για να πληρώνουν τα ακριβοπληρωμένα μεταπτυχιακά και το νέο πανεπιστήμιο, υποχρηματοδοτημένο από το κράτος, θα ψάχνει να βρει έσοδα από τους φοιτητές και την ακόμα μεγαλύτερή του διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες της αγοράς.

 • Το βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση, και η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι οι λαϊκές και οι επιστημονικές ανάγκες.

 • Όχι μόνο δεν αναιρείται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, αντίθετα διευρύνεται, στο φόντο για παράδειγμα μιας συγχώνευσης - αχταρμά των τμημάτων της φυσικοθεραπείας και της εργοθεραπείας. Παράλληλα, εκκρεμεί το ζήτημα της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων, ενώ καλά κρατεί το εμπόριο ελπίδας από μεριάς των ιδιωτικών ΙΕΚ για το μέλλον των αποφοίτων τους.

 • Με το “Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής” ενισχύεται η υπάρχουσα κατεύθυνση της υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος. Τι άλλο για παράδειγμα θα μπορούσε να σημαίνει η αφαίρεση θεωριών και εργαστηρίων από το πρόγραμμα σπουδών ή η αντικατάσταση τους με άλλα, και με τι κριτήρια γίνονται και θα γίνουν αυτά...;

 • Διατηρείται και θα ενισχυθεί η επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος, που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους σπουδαστές ως πελάτες που αγοράζουν από τον τιμοκατάλογο των μεταπτυχιακών, των νέων 2ετών προγραμμάτων κατάρτισης που σχεδιάζουν να θεσμοθετήσουν, των προγραμμάτων πιστοποίησης, και των γνωστών μπίζνες των διαφόρων σεμιναρίων.

 • Ακόμα και καμία συγχώνευση των σχολών φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας, να μη γίνει και να κρατήσει η σχολή φυσικοθεραπείας την αυτοτέλειά της, παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα, όπως η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί κ.ά..

 • Αυτή την αλήθεια και την αιτία των συγχωνεύσεων προσπαθεί επιμελώς να κρύψει η συνδικαλιστική ηγεσία του ΠΣΦ, αφού και η ίδια συμφωνεί με την πολιτική της ΕΕ, για τη δημιουργία ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης με το τσουβάλιασμα κατηγοριοποιημένων ιδρυμάτων, για τη παραγωγή φθηνών και ευέλικτων εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές και εργαζόμενους φυσικοθεραπευτές σε κοινό μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Όπως το σπουδαστικό κίνημα με πρωταγωνιστές τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και τη στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου, κατάφερε δύο φορές να αποσοβήσει τον κίνδυνο της συγχώνευσης κατά τα Σχέδια Αθηνά (1 και 2), έτσι και τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο σπουδαστικό κίνημα, και οι αντιπρόσωποι της Α.ΣΥ.Φ. στον ΠΣΦ, θα είμαστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης. Κάθε συνάδελφος οφείλει πιστεύουμε να συμπαραταχθεί μαζί μας.

 1. Καμιά συγχώνευση των σχολών Φυσικοθεραπείας - εργοθεραπείας.

 2. Στο κλάδο της φυσικοθεραπείας να αντιστοιχεί ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

 3. Θέλουμε πτυχία με αντίκρισμα σε θέσεις εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα.

 4. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Οργάνωση και πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου! Για ζωή και δουλειά με δικαιώματα!».