ΓΡ. ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Ε.Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συγκέντρωση 1 Φλεβάρη κατά της υποβάθμισης του «Γεννηματάς»

Να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) την Τετάρτη 1 Φλεβάρη και στην κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου «Γεννηματάς» ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, καλούν η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα  νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να μη συμβιβασθούν με την απαράδεκτη κατάσταση:

  • Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδειών, την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας.
  • Τις ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα και τα προβλήματα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Τις αυξανόμενες πληρωμές και την ταλαιπωρία των ασθενών.
  • Τους πετσοκομμένους μισθούς μας και τον κίνδυνο κατάργησης του ανθυγιεινού επιδόματος αντί για την ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του συστήματος Υγείας, δεν μπορεί να κρύψει ότι συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, γιατί:

- Η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. ευρώ και για τις μονάδες ΠΕΔΥ κατά 7 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να “μπουκώνει” με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

- Οι προσλήψεις, για τις οποίες πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες ξεπερνούν τις 30.000 - με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς των μονάδων που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες.

- Οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρωμές, “πάνω και κάτω από το τραπέζι”. Ταλαιπωρούνται με πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ενώ συχνά, σε περίπτωση νοσηλείας, συγγενείς με βάρδιες μένουν δίπλα στον ασθενή γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγοστό.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και παρουσιάζονται με οξυμένο τρόπο στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” και γι’ αυτό οργανώνουμε συγκέντρωση. Εκεί πρόσφατα συγχωνεύθηκε η Καρδιολογική Μονάδα και Υπομονάδα και μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υποβιβάστηκε και μετακινήθηκε νοσηλεύτρια επειδή πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την εντατικοποίηση και τις ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Ταυτόχρονα προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας από την “πώληση” υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραχώρηση του νοσοκομείου Σαντορίνης στην Ανώνυμη Εταιρεία «Α.Ε.Μ.Υ».

Στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με επιχειρηματικά κριτήρια, εντάσσεται η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων καθώς και η εισήγηση για σύνταξη νέων οργανισμών των νοσοκομείων που οδηγεί σε δεκάδες καταργήσεις οργανικών θέσεων στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες αλλά και στις παραϊατρικές ειδικότητες, μέσω των προτεινόμενων συντελεστών στελέχωσης των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι η εφαρμογή της εισήγησης θα οδηγούσε σε κατάργηση τουλάχιστον 136 οργανικών θέσεων στο Θριάσιο (115 από διοικητική - τεχνική υπηρεσία και 21 από την προτεινόμενη υπηρεσία επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας) και 135 θέσεων στο Λαϊκό (45 από διοικητική - τεχνική υπηρεσία και 90 από την προτεινόμενη υπηρεσία επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας).

Σας καλούμε να σκεφτείτε τι πραγματικά φταίει.

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, και από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγουμένων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, για να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι, μειώνουν το “μη μισθολογικό κόστος” μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατρέπουν σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα.

Χοντρό ψέμα αποτελούν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα έρθει η “δίκαιη ανάπτυξη” που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με εντελώς ανεπαρκείς κρατικές και ασφαλιστικές παροχές Υγείας. Απαιτεί εξασφάλιση πεδίων για να επενδυθούν, με εξασφαλισμένη κερδοφορία, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών, γι’ αυτό θα συνεχιστεί η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

Απόδειξη είναι η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ που σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, είτε αυτά νομοθετηθούν άμεσα είτε αργότερα. Για τα οποία έχει ουσιαστικά δεσμευτεί η κυβέρνηση, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου "κόφτη" και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη δεύτερη "αξιολόγηση".

Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας, την υγεία και τη ζωή μας, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργολαβικών και των συμβασιούχων, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Φάρμακου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα, όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών αλλά και για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μέσα από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη.

Ιδιαίτερα, καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας προς όφελος των καπιταλιστών. Γιατί συμφωνούν με το στόχο της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Γιατί καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες: ότι μπορούμε τάχα να γλιτώσουμε από τα αντιλαϊκά μέτρα των Μνημονίων, χωρίς να συγκρουστούμε με την πηγή τους, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τάχα μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με “κοινωνικό πρόσημο” από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση - ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να συμβάλλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Σε αυτόν το δρόμο καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να αγωνιστούμε μαζί».