ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των εργολαβικών

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, κόντρα στο αίσχος των εργολάβων, των ατομικών συμβάσεων και και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, διεκδίκησαν με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιούλη, Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία, μαζί με εργαζόμενες στην καθαριότητα.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», (ΣΕΝΕ) συνεχίζοντας τη δράση του για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων. Τις προηγούμενες μέρες η δράση του σωματείου είχε αποτέλεσμα να ακυρωθούν δυο απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, στις οποίες είχε προχωρήσει ο εργολάβος, καθώς και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα δυο μηνών που τους οφείλονταν.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν τα Κλαδικά Σωματεία Καθαριστριών από την Αθήνα και τον Πειραιά, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Άγιος Σάββας» και ΚΑΤ. Επίσης, το «παρών» έδωσαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ.

Το 25% των εργαζομένων στα νοσοκομεία δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είπε μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας. Πρόκειται για εργολαβικούς στην καθαριότητα, και άλλους τομείς, επικουρικούς γιατρούς, εργαζόμενους με «πεντάμηνα» προγράμματα και σπουδαστές που εργάζονται στο πλαίσιο της μαθητείας. Για παράδειγμα, στον «Ευαγγελισμό» οι εργολαβικοί στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης ξεπερνούν τους 400 εργαζόμενους. Όπως εξήγησε, πρόκειται για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις χαμηλές αμοιβές, την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης, την καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού τους, ακόμα και για μήνες. Όσο για τη «λύση» που προωθεί το υπουργείο αντικαθιστώντας τους εργολάβους με ατομικές συμβάσεις έργου, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό στέλνουν τους εργαζόμενους από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς στερεί από τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους άδειες, δώρα, επιδόματα, ενώ έχει ημερομηνία λήξης, το τέλος του 2017. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των ατομικών συμβάσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να βρεθούν στην ανεργία. Χαιρέτισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή εργολαβικών εργαζομένων στην κινητοποίηση, παρά την τρομοκρατία που τους ασκήθηκε, προκαλώντας το χειροκρότημα των εργαζομένων αυτών. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκείμενου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της λειτουργίας τους.

Στο αίτημα για σταθερή δουλειά αναφέρθηκαν και οι πρόεδροι των σωματείων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Άγιος Σάββας», που πήραν το λόγο.

Οι ατομικές συμβάσεις παροχής έργου που εμφανίζονται ως κάτι «νέο» από την κυβέρνηση εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις σχολικές καθαρίστριες, σημείωσε η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Πειραιά, Μαργαρίτα Ρεΐση.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος παρουσίασε ως μονόδρομο τις ατομικές συμβάσεις, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου, που της απαγορεύουν να προχωρήσει σε προσλήψεις. Όσον αφορά τις άθλιες συνθήκες που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους οι συμβάσεις αυτές, το υπουργείο προχώρησε σε εγκύκλιο με την οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κανονική άδεια και την άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδεια μητρότητας, σε έναν κλάδο που δουλεύουν κατά κύριο λόγο γυναίκες καθώς και μια σειρά άλλα δικαιώματα.

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν αποδέχονται τη σύγχρονη σκλαβιά των συμβάσεων αυτών και θα συνεχίσουν να παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά.