ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Στην Αθήνα

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πραγματοποίησαν η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε κηρυχτεί από την ΠΟΕΔΗΝ στα Δημόσια Νοσοκομεία σήμερα  από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».

Οι διαδηλωτές, με πορεία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενημέρωσαν τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους ασθενείς για τις αιτίες της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας και απαιτούν μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό και αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους.

Επισήμαναν ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» παρουσιάζονται με οξυμένο τρόπο, καθώς πρόσφατα συγχωνεύθηκαν η Καρδιολογική Μονάδα και Υπομονάδα και μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υποβιβάστηκε και μετακινήθηκε νοσηλεύτρια επειδή πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την εντατικοποίηση και τις ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.


Στη Λάρισα συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε πορεία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με συμβολικό αριθμό τρακτέρ συμμετείχαν και οι μικρομεσαίοι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας. Μάλιστα στη συγκέντρωση στην πλατεία απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Τζέλλας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» σημειώνει ότι «με μαθηματική ακρίβεια συντηρείται, εδραιώνεται και χειροτερεύει η άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι υγειονομικοί και ο λαός σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας στα 5 νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα ΠΕΔΥ, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». (Διαβάστε την ανακοίνωση στο συνημμένο)

Επισημαίνει ότι και στον κλάδο της Υγείας - Πρόνοιας αποτυπώνεται η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, τόσο θα την πληρώνουν υγειονομικοί και ασθενείς. 

Η μόνη απάντηση των υγειονομικών, τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας με το εργατικό κίνημα για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί.


Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας.

Απαίτησαν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργολαβικών και των συμβασιούχων, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα υγείας - πρόνοιας - φαρμάκου.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στο «Θεαγένειο» πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ενημερώνοντας τους ασθενείς και τους συνοδούς τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους κάλεσαν σε κοινό αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Επίσης κάλεσαν ασθενείς και συνοδούς να υπογράψουν το κείμενο συμπαράστασης στον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με αίτημα τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αρρώστων και την παροχή υψηλότερου επιπέδου νοσηλείας, με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρόοδο.

Η ύπαρξη ΚΜΔΦ και η λειτουργία της από εξειδικευμένο προσωπικό θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων αφού θα περιοριστεί η κατασπατάληση των φαρμάκων.


Στο Ηράκλειο

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 11 π.μ. στον διοικητή του διασυνδεόμενου νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα πλυντήρια του ΠΑΓΝΗ μαζί με το σωματείο εργαζομένων το σωματείο ιδιωτικών υπάλληλων και τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ.

Σημειώνεται ότι κάτω από την αγωνιστική πίεση, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το μεσημέρι ότι πληρώθηκαν.

Νωρίτερα, καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους ότι εργάζονται Σαββατοκύριακα, αργίες χωρίς τις προσαυξήσεις, ότι είναι απλήρωτοι τους μήνες Δεκέμβρης 2016, Ιανουάριος του 2017 και το επίδομα άδειας του 2016. Ο διοικητής επιχείρησε για άλλη μια φορά να εξωραΐσει τη λύση που έδωσε το υπουργείο με τις συμβάσεις ορισμένου έργου, δηλώνοντας ότι τα περιθώρια παρέμβασης είναι μικρά γιατί δεν αποτελούν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Παράλληλα επιχείρησε να στρέψει τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με τους εργολάβους στο σωματείο εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι από το αίσχος των εργολάβων οι εργαζόμενοι πέρασαν στο αίσχος των ατομικών εργολάβων που και με αυτές τις συμβάσεις τα εργατικά δικαιώματα κατακρεουργούνται όπως ανέδειξε με το θέμα τις άδειας μητρότητας. Με την εργασία, αντί 6 ωρών που προβλέπει η σύμβαση, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8 ώρες, για το οποίο ο διοικητής τόνισε ότι εφόσον δεν προβλέπεται δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην 7 ΥΠΕ που οργανώθηκε από το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, το σωματείο εργαζομένων του Αγίου Νικόλαου, το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, το σωματείο ιδιωτικών υπάλληλων το σωματείο συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ. Παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Ορφανός και ο Δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κασσαπάκης.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης στην υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναδείχτηκαν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και της υποχρηματοδότησης που αποτελούν τα εργαλεία για να λειτουργούν τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις, οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και οι εργαζόμενοι να είναι φτηνοί, ευέλικτοι, Ιδιαίτερα τονίστηκε το σοβαρό ζήτημα με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που αφορά το επικουρικό προσωπικό, τους εργαζόμενους της παιδοψυχιατρικής που οι συμβάσεις τους τελειώνουν το Σεπτέμβρη του 2017. Συνολικά μόνο για το ΠΑΓΝΗ 180 εργαζόμενοι απολύονται μέχρι το τέλος του 2017.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ