ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων στο επίκεντρο της κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας

Η πάλη ενάντια στις επικείμενες εκατοντάδες απολύσεις υγειονομικών, η διεκδίκηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με κριτήριο τις τεράστιες ανάγκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παναττικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το πρωί της Πέμπτης 3 Γενάρη 2019, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, στον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, από την περασμένη Τρίτη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών «λειτουργεί» χωρίς καρδιολόγο (μια από τις βασικότερες ειδικότητες), καθώς και οι 3 επικουρικοί γιατροί απολύθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Την ίδια μέρα απολύθηκαν συνολικά 500 επικουρικοί γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ άλλοι 600 γιατροί μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν τους επόμενους μήνες...

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει ακάλυπτα κενά και τις επόμενες μέρες θα επανέρχονται επικουρικοί στα νοσοκομεία. Επανέλαβε δηλαδή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας, να κρατά χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους στα δεσμά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τάζοντας παρατάσεις, νέες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, αυξημένες μοριοδοτήσεις.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ υποστήριξε ότι... «εξετάζεται το ενδεχόμενο» να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της νέας προκήρυξης. Επίσης αναφέρθηκε σε παρατάσεις μέχρι το φθινόπωρο στους πρώην εργολαβικούς που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση -η οποία στην πραγματικότητα διαιωνίζει τα σημερινά εκρηκτικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία- ανέφερε ότι κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα υλοποιηθεί σε βάθος... τετραετίας, με περίπου 1.500 προσλήψεις κατ' έτος, που είναι ο μέσος όρος των απολύσεων και συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο. Τέλος, έριξε το πυροτέχνημα περί «πιθανότητας κατά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού να δοθεί μια ενίσχυση στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που αφορούν την πρόσληψη επικουρικών και συμβασιούχων».