ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ: Με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απαίτησαν δεδουλευμένα και μόνιμη δουλειά (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με κεντρικό σύνθημα «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούν να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος - μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος έδωσε ασαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για απολύσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Μαζικό ήταν το μπλοκ των εργολαβικών εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», (δείτε βίντεο κάτω) ενώ χαιρέτισε και ο Νίκος Φάσσας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ (δείτε εδώ βίντεο).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με το πανό τους και οι καθαρίστριες, που εργάζονται στο ΕΜΠ, μέσω της εργολαβικής εταιρείας ISS, καθώς και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Νομού Αττικής (δείτε εδώ βίντεο). 

Aμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο Ηλ. Σιώρας τόνισε απευθυνόμενος προς τις εργολαβικές εργαζόμενες: «Είναι σίγουρο ότι ο αγώνας ασκεί πίεση. Πρόκειται για δικαιολογίες της κυβέρνησης όταν λέει ότι άλλο είναι η κυβέρνηση, άλλο η δικαστική εξουσία, ότι δήθεν υπάρχει μια τεράστια σύγκρουση της κυβερνητικής πολιτικής με τους δικαστές και το ΑΣΕΠ. Κι ενώ είναι κυβέρνηση και μπορεί να αλλάξει το νόμο του ΑΣΕΠ που βάζει φρένο και στην ιθαγένεια και στην ελληνομάθεια, λέει ότι θα φέρει κάποια τροποποίηση στη μοριοδότηση. Αλλά το πονηρό είναι αυτό που είπε επί λέξει ο υπουργός: Να περιορίζει τον κίνδυνο απόλυσης κι όχι να τον εξαλείφει. Εμείς ζητάμε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απόλυσης, να μην υπάρχει απόλυση. Δε ζητάμε το μικρότερο κακό. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσα προβλήματα είτε Ελληνες, είτε αλλοδαποί κι έχουν προσφέρει με τα χέρια τους, ως εργατική τάξη, τόσες υπηρεσίες και δεν είναι για πέταμα. Είπε ακόμη ότι θα έρθει σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ και στην ερώτηση γιατί δεν αλλάζει το νόμο του ΑΣΕΠ η απάντηση ήταν μα δεν βλέπετε τόσες δυσκολίες που περνάει η κυβέρνησή μας. Οπως αυτοί αξιολογούνται από την ΕΕ και το κεφάλαιο έτσι κι εμείς τους αξιολογούμε, ότι με αυτές τις πολιτικές είναι ενάντιά μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Υπάρχει μια προφορική δέσμευση ότι θα παραινέσει προς τα νοσοκομεία να παγώσουν οι διαδικασίες, όμως δε δεσμεύτηκε καν για όσα νοσοκομεία ξεκίνησαν».

Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργολαβικούς να αποφασίσουν μέσα από τα σωματεία τους οι ίδιοι την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους ενώ ο Ηλ. Σιώρας κάλεσε τους εργολαβικούς εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ την επόμενη Πέμπτη, με αιχμή το ασφαλιστικό και βάζοντας συγχρόνως το ζήτημα του μισθολογίου, των προσλήψεων, της μονιμότητας στη δουλειά. «Να είμαστε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν η φρουρά του υπουργείου επιχείρησε να κατεβάσει τα ρολά της εισόδου, με δυνάμεις των ΥΜΕΤ να εμποδίζουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Σαν αποτέλεσμα ήταν να λιποθυμήσει για λίγο μια εργαζόμενη με τους συγκεντρωμένους να αποδοκιμάζουν φωνάζοντας το σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Τελικά τα ρολά ανέβηκαν, ωστόσο οι δυνάμεις των ΥΜΕΤ παρέμειναν παραταγμένες μπροστά από την είσοδο του υπουργείου, ενώ δεκαμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Η. ΣΙΩΡΑ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Γ. ΣΑΡΡΗ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΦΑΣΣΑ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ