ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κινητοποίηση συμβασιούχων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ενάντια στις απολύσεις

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγωνιζόμενοι για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων στα δύο νοσοκομεία.

Με την παρέμβασή τους ανέδειξαν σε ασθενείς και χρήστες των παροχών υπηρεσιών υγείας ότι μία από τις συνέπειες της εχθρικής για τα συμφέροντα του λαού πολιτικής και στο χώρο της υγείας είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, «τον Αύγουστο λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ και το Σεπτέμβρη των επικουρικών εργαζομένων με σοβαρό κίνδυνο να μείνουν “ξεκρέμαστες” κλινικές και τμήματα και των δύο νοσοκομείων που επανδρώνονται από συμβασιούχους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων οι επικουρικοί ιατροί είναι 34, το επικουρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό 10, οι συμβασιούχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17, του ΟΑΕΔ 21. Στο Νοσοκομείο "Χατζηκώστα" το επικουρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι 10, οι συμβασιούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ 12 , του ΟΑΕΔ 20. Ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζομένων είναι μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας».

Τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση για τα δημόσια νοσοκομεία δεν δίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, για τον ΕΟΠΠΥ προβλέπει μείωση 200.000.000 ευρώ, για τις μονάδες ΠΕΔΥ 7.000.000 την ίδια στιγμή που «μπουκώνει» με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματίες που δρουν και μέσα στο χώρο της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που πετσοκόβει τα κρατικά κονδύλια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δίνει απλόχερα 4 δις ευρώ κάθε χρόνο για να συνδράμει τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να σκεφτούν για το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από τη δουλειά με ημερομηνία λήξης.

Όπως αναφέρει «σε αυτή την πολιτική υποχρηματοδότησης - εμπορευματοποίησης της υγείας που στόχο έχει να διαμορφώσει ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό μέσα στα νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργούν ως επιχειρηματικές μονάδες με κριτήριο το κέρδος, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να οργανωθεί και να ενισχυθεί η πάλη των υγειονομικών και των υπολοίπων εργαζομένων διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Καλούμε τους συμβασιούχους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να συσπειρωθούν, να ενισχύουν την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Εργαζομένων Πανεπιστημιακού και "Χατζηκώστα"».