Κινητοποίηση για το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά

Σε κινητοποίηση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν σήμερα το πρωί οικογένειες των περιθαλπόμενων που βρίσκονταν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). 

Την ίδια ώρα με την κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, που όμως τελικά μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, όταν έγινε γνωστή η κινητοποίηση των οικογενειών. 

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά και τη μεταφορά των περιθαλπόμενων, χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών, σε ιδρύματα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι οικογένειες των περιθαλπόμενων καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο του παλιού «Λοιμωδών» είναι χειρότερες απ' αυτές που επικρατούσαν στο ίδρυμα Σκαραμαγκά.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του Ιδρύματος εντάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών κ.ά.), φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια, διευρύνοντας την επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ανάγκη για την ίδρυση και άλλων δημόσιων κρατικών δομών, την αποφασιστική ενίσχυση και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ενέκρινε κατανομή ποσού 1.530.000 ευρώ για υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου καθώς και στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Οι φορείς που πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση χαρακτήρισαν ως «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλείψεων τα ψίχουλα που δίνονται για τις τεράστιες ανάγκες των Κέντρων Πρόνοιας όπου οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό είναι πολλές, με τους εργαζόμενους να μην έχουν πληρωθεί ούτε τις υπερωρίες.

Οι φορείς και οι οικογένειες των περιθαλπόμενων προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.