Κινητοποίηση εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας (VIDEO)

(ΒΙΝΤΕΟ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΣΙΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας έκαναν το πρωί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της στάσης εργασίας τους (11 π.μ. - 3 μ.μ.). Τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών είναι εκρηκτικά, όπως και η κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας από τις ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών, υποδομών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι και σωματεία από νοσοκομεία όπως «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικόν» κ.ά. ζήτησαν συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ανάμεσα σε άλλα: Μόνιμο επαρκές προσωπικό, πλήρης κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ανάκτηση των απωλειών, υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, ένταξη στα ΒΑΕ κ.ά. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Εκφυλισμός και αθώωση των ενόχων

Πίσω από ένα απαράδεκτο αντιδραστικό πανό που διασπά τους εργαζόμενους και συσκοτίζει την ουσία «διαδήλωσαν» εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και άλλοι συνδικαλιστές. Το πανό έγραφε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να «βολέψει» τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία τι γίνεται;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ επιλέγει συνειδητά τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε της ανακοίνωση αθωώνει τον πραγματικό ένοχο -την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων- και κατηγορεί ανώδυνα την κυβέρνηση για «κωλοτούμπες» και «ψευτιές». Λες και αυτά που προκηρύσσει είναι φιλολαϊκά και δεν τα τηρεί, λες και πρόκειται για μέτρα που δεν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ενδεικτικό του εκφυλισμού που οδηγεί το κίνημα είναι, ότι στη χθεσινή κινητοποίηση δεν έδωσε καν το δικαίωμα στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των σωματείων να μιλήσουν, να ακουστούν τα αιτήματά τους, τα συνθήματά τους. Μάλιστα όταν η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Ολγα Σιάντου πήρε το λόγο, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να φύγουν και αποχώρησε άρον - άρον προς το υπουργείο Εργασίας. Μάλλον δεν ήταν αρεστά αυτά που είπε, όπως: Η βάρβαρη επίθεση που ετοιμάζεται και μες στο καλοκαίρι εξυπηρετεί τη δική τους «ανάπτυξη». Θα γενικευτούν και στο δημόσιο οι σχέσεις εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με εργολάβους, με προσωρινή δουλειά, η 6ήμερη εργασία που ήδη επιβάλλεται στην ιδιωτική Υγεία...

Αγωνιστική υποδοχή του υπουργού υγείας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Mε συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκαν αγωνιστικά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιούνη. Το Σωματείο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά του, ενώ ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε σε ευχολόγια και γενικόλογες αναφορές στα ζητήματα της άμεσης αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων και ελλείψεων συνολικά στην υγεία αλλά και για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.