ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στις μειώσεις από το νέο ιατρικό μισθολόγιο

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Νοέμβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ, όπως αυτές προκύπτουν από το νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό διαφάνηκε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, από την οποία δεν εξαιρείται κανένας κλάδος, καθώς επιβεβαιώθηκε η κριτική και οι ανησυχίες των νοσοκομειακών γιατρών αναφορικά με το ότι το νέο ιατρικό μισθολόγιο θα επιφέρει νέο πλήγμα στα εισοδήματά τους.

Οι προσπάθειες του υπουργού Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τεχνάσματα του τύπου ότι δεν θα υπάρχει ονομαστική μείωση μισθού και ότι μέσω του νέου μισθολογίου εξασφαλίζεται... μια προοπτική αύξησης των συντάξιμων αποδοχών, αντιμετωπίστηκαν από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ως προσπάθεια εμπαιγμού και εξαπάτησης. Και αυτό καθώς ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να ομολογήσει στη συνέχεια ότι το επίδομα βιβλιοθήκης, που πριν ήταν αφορολόγητο, πλέον θα φορολογείται και οι κρατήσεις υπέρ του ΜΤΠΥ θα αυξηθούν από το 4 στο 4,5%.

Παρά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών από την ΟΕΝΓΕ και τις τέσσερις μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας, το υπουργείο επανέλαβε την πρόθεσή του να το φέρει τις επόμενες μέρες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κινείται στη βάση των αντιδραστικών ευρωπαϊκών οδηγιών και ήδη οι Ενώσεις προσανατολίζονται σε πανελλαδική απεργία την ημέρα κατάθεσής του.

Επίσης, ενώ ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, οι οποίες ωστόσο δε επαρκούν σε καμία περίπτωση καθώς τα κενά είναι εκρηκτικά, για τους επικουρικούς απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, χαρακτήρισε ως «οριακό» τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 για τα νοσοκομεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στα ίδια πενιχρά όρια θα κινηθεί και το επόμενο έτος.