ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Κινητοποίηση για την πολύμηνη «νοσηλεία» των 75 παιδιών κατόπιν εισαγγελικής εντολής (ΦΩΤΟ)

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν, το πρωί της Τρίτης 11 Δεκέμβρη 2018, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειδικευόμενων Ιατρών στην Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Γιατροί και προσωπικό διαμαρτύρονται για τη «νοσηλεία» και τις συνθήκες στις οποίες «νοσηλεύονται» 75 και πλέον παιδιά στα δύο νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Πρόκειται για παιδιά ασυνόδευτα ή παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αναλάβουν την ανατροφή τους και τα περισσότερα χρειάζονται μόνο προληπτικό έλεγχο και ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης των δομών φιλοξενίας, παραμένουν για πολλούς μήνες στις κλινικές των νοσοκομείων, γεγονός που μόνο του συνιστά μια «ξεκάθαρα μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον» που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει τις απαραίτητες δομές που απαντούν στις ανάγκες των παιδιών.

Επιπρόσθετα δυσχεραίνεται το έργο των εργαζομένων, ενώ στις συνθήκες αυτές καταγράφονται περιστατικά βίας στο χώρο του νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Ειδικευόμενων Ιατρών τονίζει ότι αυτό το ζήτημα είναι κομμάτι και απόρροια της συνολικότερης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας ενώ προβάλλει τα αιτήματα: Να ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει, πρόσληψη προσωπικού στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα αυτά τα παιδιά, να μπει τέλος στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παρέμβαση στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων με τα παραπάνω αιτήματα, ωστόσο οι απαντήσεις της διοίκησης δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.