ΟΕΝΓΕ: Για τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την 1η Νοέμβρη η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο κινητοποίησης που έγινε εκείνη την ημέρα, ενημερώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση που ασκήσαμε στο πλαίσιο της απεργιακής μας κινητοποίησης, αφού, όπως είναι γνωστό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα επίμαχα νομοσχέδια για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και τις προωθούμενες αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση».

Για τα θέματα που έθεσε στη συνάντηση αυτή η ΟΕΝΓΕ αναφέρει:

«- Ιατρικό μισθολόγιο: Εκφράσαμε την αγανάκτησή μας για το νέο πλήγμα στους μισθούς μας με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι, με βάση την εφαρμοστική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί, ενώ γίνονται αναδρομικές κρατήσεις στους μισθούς μας (από 1/1/2017), η οριακή αύξηση του 6% στο ωρομίσθιο των εφημεριών θα δοθεί αναδρομικά μόνο για το 2ο εξάμηνο του 2017. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι δεν το γνώριζε και κάτω από την πίεσή μας δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει το πρόβλημα. Απεναντίας καμία δέσμευση δεν υπήρξε για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012, ενόψει και της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ.

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε αυξήσεις, αλλά “οριακή ενίσχυση του μισθού των ειδικευόμενων και των επιμελητών Β’”. Παραδέχτηκε ωστόσο, ταυτιζόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ, ότι οι νέες μειώσεις στους μισθούς των γιατρών προέρχονται από την αύξηση της φορολογίας, λόγω της ένταξης του επιδόματος βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό και την αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΠΥ από το 4 στο 4,5%.

Ομολόγησε δηλαδή με κυνικό τρόπο ότι οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης φοροληστείας που έχει εξαπολύσει σε βάρος μας, σε βάρος όλου του λαού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε μία προσπάθεια "να χρυσώσει το χάπι" ο υπουργός Υγείας είπε ότι "ένας καλύτερος βασικός μισθός δίνει προοπτική για καλύτερες συντάξιμες αποδοχές". Πρόκειται για πρόκληση, για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, όταν η συγκυβέρνηση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τσακίζει τις συντάξεις, όταν με το 4ο μνημόνιο οι νέες απώλειες στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις ανέρχονται στα 7,8 δισ. για την τριετία 2019-2021.

- Για την οργάνωση του χρόνου εργασίας: Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 19/6/2017 ότι θα προχωρήσει σε νέα συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ πριν την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά ετοιμάζεται να το καταθέσει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Το 2ο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία των κρίσεων για τις προσλήψεις επιμελητών Β' στο ΕΣΥ.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι "δεν τεκμηριώνεται η κριτική της ΟΕΝΓΕ για αντεργατικό νομοθέτημα", καταρρίπτονται πανηγυρικά. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θα έχουμε πιο ανθρώπινα ωράρια. Ο υπολογισμός του 48ωρου δεν γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε 4μηνη βάση. Καθιερώνεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out). Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι η εφαρμογή των αντιδραστικών ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διευθέτηση - ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου των γιατρών είναι δέσμευση της χώρας απέναντι στην ΕΕ. Απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημά μας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι "αυτό δεν μπορεί να συμβεί", "το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί".

Δίνουμε μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ.

- Για τους επικουρικούς γιατρούς: Επαναλάβαμε το αίτημά μας να μην απολυθεί κανένας από τους 2.200 υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς. Απαιτήσαμε να δοθεί οριστική λύση και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη πληρωμή των συναδέλφων που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ. Ενημερώσαμε για την απόφαση του τμήματος Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης που κρίνει μη νόμιμη την ανανέωση της θητείας του επικουρικού προσωπικού για πάνω από 24 μήνες. Προειδοποιήσαμε ότι πρόκειται για σοβαρή αρνητική εξέλιξη που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όσων επικουρικών εργάζονται για πάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι ήδη έχουν γίνει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ενέργειες στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

- Για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών: Από τις 900 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν την 1/1/2014 έχει εξασφαλιστεί πίστωση μόνο για τις 660. Για τις υπόλοιπες αναστέλλεται η διαδικασία προσλήψεων. Από τις 660 έχουν γίνει μόλις 300 διορισμοί σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας. Η προκήρυξη 500 θέσεων για τα ΤΕΠ, 400-450 για την ΠΦΥ και 50 για τις δομές Ψυχικής Υγείας, τις οποίες υποσχέθηκε ο υπ. Υγείας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις και υπολείπονται των αυξημένων αναγκών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

- Για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων: Καταγγείλαμε ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, όταν ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2017 είναι ήδη οριακός και χρειάστηκε ενίσχυση κατά 50 εκατ. ευρώ για φάρμακα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας. Στο αίτημα για αυξήσεις των δαπανών για την Υγεία απάντησε με κυνικό τρόπο ότι το όριο των δαπανών είναι "ταβανωμένο" και δεν πρόκειται να αυξηθεί. Το όριο των δαπανών για την Υγεία του λαού είναι “ταβανωμένο” όχι όμως για να δίνουν το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, 2,5 δισ. στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

- Ενημερώσαμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας ειδικευμένων γιατρών και οδοντιάτρων σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητήσαμε να εκδοθεί νέα εγκύκλιος προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

- Για μία ακόμη φορά εκφράσαμε την αγανάκτησή μας για τα περιστατικά αυταρχισμού και αυθαιρεσίας από πλευράς διοικήσεων νοσοκομείων και απαιτήσαμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Ξεκαθαρίσαμε ότι κανένα κρούσμα αυταρχισμού δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο.

- Για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το 2018 πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο αναμόρφωσης της ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ για τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων και τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τους ιατρικούς συλλόγους.

Συμπερασματικά στη συνάντηση αναδείξαμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν χωρίς να πάρουμε καμία δέσμευση.

Απέναντι στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους για την επιτυχία των αντιλαϊκών στόχων απαντάμε:

Είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε ανυποχώρητα στο δικό μας δρόμο. Το δρόμο του αγώνα και της μαζικής συλλογικής διεκδίκησης. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος και η προοπτική για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μόνο με τους αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας».