ΟΕΝΓΕ: Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε αγωνιστικά με το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων μας

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε αγωνιστικά με το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων μας, ούτε βήμα πίσω», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή τη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξανθό, στο πλαίσιο της αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών, που έγινε στις 10 Δεκέμβρη.

Για τα θέματα που έθεσε στη συνάντηση με τον υπουργό η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Για τους επικουρικούς

Απαιτήσαμε να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός σε βάρος των συναδέλφων και να μονιμοποιηθούν. Θέσαμε για μία ακόμη φορά το ζήτημα ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για εξασφάλιση της κανονικότητας στις πληρωμές, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες μηνών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν το μισθό τους. Ο υπουργός είπε πως δεν υπήρχε τρόπος να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι επικουρικοί των οποίων η θητεία λήγει στις 31/12/2018 (συνολικά 494: 331 στα νοσοκομεία και 161 στα ΚΥ) γιατί δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους. Υποστήριξε πως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις (άρση του περιορισμού της μη συμπλήρωσης 10ετίας από τον τίτλο ειδικότητας για διεκδίκηση θέσης επικουρικού, δικαίωμα να εγγραφούν στη λίστα των επικουρικών πριν τη λήξη της θητείας 31/12/2018) δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς από αυτούς να επαναπροσληφθούν άμεσα και ότι όσοι δεν τα καταφέρουν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις που θα προκηρυχθούν το 2019. Για τους συναδέλφους επικουρικούς που είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους έχει παραταθεί ως 31/1/2019 (συνολικά 597) ο υπουργός είπε πως εξασφαλίστηκε πρόσθετο κονδύλι ΕΣΠΑ ύψους 20 εκ. ευρώ ώστε να δοθεί νέα 10μηνη παράταση θητείας (συνολικό κόστος μισθοδοσίας 2 εκ / μήνα x 10 = 20) η οποία θα νομοθετηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Κατά τα άλλα η γνωστή ρήση του Δάντη ότι "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις" ταιριάζει γάντι στους ισχυρισμούς του υπουργού ότι δεν είναι "επιλογή τους" η συνέχιση του θεσμού του επικουρικού, αφού το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι η προκήρυξη των θέσεων αυτών που συνταξιοδοτούνται (300 γιατροί + 1.200 λοιπό προσωπικό) και η σταδιακή κάλυψη σε βάθος τριετίας των θέσεων "που απωλέσθηκαν τα πρώτα χρόνια των μνημονίων". Δηλαδή ομολόγησε ότι θα εξακολουθούν και τη "μεταμνημονιακή περίοδο", "κανονικά" να υπάρχουν τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν και πριν τα μνημόνια, θα συνεχιστεί το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας, θα συνεχίζεται η κόλαση για υγειονομικούς και ασθενείς με την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και χρωστούμενες μέρες κανονικής άδειας.

Για το ιατρικό μισθολόγιο

Απαιτήσαμε για μία ακόμη φορά την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Και εδώ ο υπουργός αναμάσησε τα γνωστά πως "αναγνωρίζει ότι η σχετική απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την πολιτεία" αλλά πως "ακόμα η κυβέρνηση ως σύνολο δεν έχει συζητήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης". Αλίμονο. Το μόνο για το οποίο κόπτεται η κυβέρνηση είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, γι' αυτό στον προϋπολογισμό του 2019, προβλέπεται νέα γενναία μείωση της φορολογίας των κερδών τους και άλλα προκλητικά προνόμια.

Για τα αναδρομικά

Ο υπουργός είπε ότι η ακριβής ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών (η πρόσφατη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει "ως" 27/1/2019) εξαρτάται από το πότε θα δοθεί το "πράσινο φως" από το ΓΛΚ.

Θέσαμε το ζήτημα των αξιώσεων δικηγόρων (με τους οποίους συνάδελφοι είχαν υπογράψει συμφωνητικό για να προσφύγουν ενάντια στις μισθολογικές περικοπές του 2012) οι διοικήσεις των νοσοκομείων να παρακρατήσουν και να τους αποδώσουν μέρος του ποσού (6% + ΦΠΑ) που θα καταβληθεί στους συναδέλφους. Τονίσαμε ότι θέση μας είναι πως το χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί (λιγότερο από το 1/3 των οφειλομένων), είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων και παρεμβάσεων των νοσοκομειακών γιατρών και όχι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων. Ζητήσαμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών, αλλά και να προστατευτούν οι συνάδελφοι από τις ορέξεις των δικηγόρων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την καταβολή των αναδρομικών και πως το υπουργείο Υγείας θα έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και το ΓΛΚ για το θέμα των "δικηγορικών απαιτήσεων".

Τέλος, τέθηκαν και κάποια άλλα σοβαρά τρέχοντα θέματα με πρώτο το πρόβλημα σε Αιτωλοακαρνανία και Άρτα (που πιθανότατα θα προκύψει και σε άλλα νοσοκομεία άμεσα) με απλήρωτες επί μήνες όλες τις δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες των γιατρών γιατί οι Επίτροποι του ΕΣ επικαλούνται το νέο νόμο για το ωράριο και καταγγείλαμε ότι κάποιοι διοικούντες εκβιάζουν τους γιατρούς να υπογράφουν δηλώσεις “opt out” πως δήθεν υπερεφημέρευσαν με ατομική τους ευθύνη. Απαιτήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι, υπενθυμίζοντας πως περιπτώσεις που είχε προκύψει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (π.χ. "Κρατικό Νίκαιας" Φλεβάρης 2018 και "Αγλαΐα Κυριακού" Αύγουστος 2018) η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να βρει τον τρόπο κάτω από την αγωνιστική πίεση των γιατρών. Επιμείναμε ότι οριστική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η κατάργηση του Ν. 4498/17 (που άλλωστε η εφαρμογή του είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφισή του στη Βουλή) και η έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας (που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφεύγει συστηματικά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια παρά τις κατά καιρούς σχετικές δεσμεύσεις της), ώστε να κατοχυρωθεί το πάγιο αίτημα της ΟΕΝΓΕ για 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, τακτικό πρωινό ωράριο, μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά την εφημερία.

Ό,τι έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε έως τώρα, ακόμα και η πιο μικρή κατάκτηση, είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων και της ανυποχώρητης στάσης μας. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι "τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται".

Γι' αυτό συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε αγωνιστικά με το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων μας. Ούτε βήμα πίσω!»