ΠΑΜΕ: Στη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία, παρά τις αγωνιστικές κορώνες, για άλλη μια φορά ξεδίπλωσε όλη τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στους στόχους του κεφαλαίου: την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την επιχειρηματικότητα, την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η  πλειοψηφία της ΓΣΣΕ οργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη κινητοποίηση με σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες. Βάζουμε τέλος στα πειράματα». Μ' αυτό το σύνθημα, αυτοί που πρωτοστατούν στην καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους για την σημερινή κυβέρνηση και το «άλλο μείγμα διαχείρισης», καλούν με θράσος σε «κοινή δράση», κουνώντας μάλιστα το δάχτυλο στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν στο κίνημα τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, ζητώντας υποκριτικά «να μη βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται», όταν με τη στάση τους έχουν συμβάλλει στις ανατροπές που επιβαρύνουν διαρκώς τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

 Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή συνέντευξη Τύπου της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ παρά τα συνθήματα και τις αγωνιστικές κορώνες, φανερώνει όλη τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με βάση την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την επιχειρηματικότητα, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Της γραμμής που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν τις αναγκαίες θυσίες για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά αυτές να γίνονται με “δίκαιο” τρόπο κατανεμημένες και μετά από “διάλογο” με τους εταίρους. Με βάση αυτό έβαλαν πλάτη στην εργοδοσία σε πολλούς κλάδους και εργοστάσια στην μείωση μισθών και μεροκάματων, στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ που παγίωσε τους απαράδεκτους νομοθετημένους μισθούς, προχώρησαν στη νέα συμφωνία με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις πριν 3 μήνες.

Αυτή η γραμμή δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια τόσο σε συνθήκες ανάπτυξής όσο και κρίσης. Κυριάρχησε στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι ο λόγος που σήμερα μετράμε ανυπολόγιστες θυσίες και απώλειες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι υπέρμαχος της στρατηγικής της ΕΕ και με βάση αυτό καθόρισε τη στάση της σε όλη την διάρκεια της κρίσης και στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από τη μια σήμερα αισθάνεται ως προδομένη χήρα που ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει δήθεν στη γωνία όταν την ίδια στιγμή από τοποθετήσεις στελεχών της αναφέρεται με περηφάνια πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης των ελάχιστων και των ψίχουλων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Μόλις τρεις μήνες πριν, κάτω από τις ευλογίες της κυβέρνησης, υπέγραψαν νέα συμφωνία με τους βιομήχανους. Συμφωνία που καλούσε τους βιομήχανους να μην έχουν δεύτερες σκέψεις όταν την ίδια στιγμή αποτύπωναν με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω συνέντευξης του προέδρου του ΣΕΒ, τις πρώτες σκέψεις, τις απαιτήσεις και τους πόθους τους: Παγίωση των 586 και 511 ευρώ, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις εφόσον γίνονται με μέριμνα και λοκ αουτ ως τρόπος άμυνας απέναντι στις απεργίες.

Σήμερα έχουν το θράσος στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ να αναφέρονται σε κοινή δράση απέναντι στις αυταπάτες που και οι ίδιοι σκόρπισαν παίζοντας ενεργά ρόλο στο παιχνίδι των κυβερνητικών εναλλαγών. Έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο σε δυνάμεις που αμφισβητούν τη γραμμή πλεύσης της πλειοψηφίας, λέγοντας να μη βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται, όταν με τη στάση και τη συμβολή τους έχουν επιβαρύνει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερο σημείο της σημερινής συνέντευξης η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) στη ΓΣΕΕ, πως θύμα της σημερινής κατάστασης, πέρα από την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση, είναι και το ελληνικό κεφάλαιο, με αφορμή την προσφυγή ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη. Προφανώς το ελληνικό κεφάλαιο αποτελεί κομμάτι του παζλ των συμμαχιών και της εθνικής στρατηγικής που πρεσβεύει το ΜΕΤΑ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις απαιτήσεις τους, τους αγώνες τους, την οργάνωση τους. Με τη συμμετοχή και με ταξικό σθένος να οργανώσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος για την απόκρουση του νέου γύρου της επίθεσης στα δικαιώματα μας και το ευθύ χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία που προετοιμάζουν.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την σημαντική πρωτοβουλία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων τόσο σε Εθνικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, καλύπτοντας παράλληλα και τις απώλειες που έχουμε δεχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με ενιαίο μέτωπο απέναντι σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς, την κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν με χέρια και με πόδια το σύστημα της εκμετάλλευσης που μόνο δυστυχία φέρνει για τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία, καλούμε εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες, σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που καλεί σήμερα το ΠΑΜΕ στην Αττική στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια και αύριο στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ.».