Σ.Ε. ΠΑΓΝΗ: Κινητοποίηση για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων (ΦΩΤΟ)

Δίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση έξω από το χώρο των εργαστηρίων και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποίησε η διοίκηση του σωματείου μαζί με τους παρασκευαστές τεχνολογίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων και τη μετακίνηση σε αυτή συμβασιούχου εργαζόμενου του ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ένας συμβασιούχος, όπως είναι ο εργαζόμενος που μετακινεί η διοίκηση, χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 μήνες για να εκπαιδευτεί, το επόμενο εξάμηνο θα φύγει, οπότε το πρόβλημα παρατείνεται.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας  ο διοικητής επιχείρησε να παρουσιάσει τη μετακίνηση σαν προσωρινή κατάσταση. Ομολόγησε ότι δεν θα περιλαμβάνει μόνο τους τεχνολόγους αλλά θα είναι πάγια τακτική χρήσης του διευθυντικού δικαιώματος για αλλαγή ειδικότητας όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου και επιχείρησε να αμφισβητήσει τόσο την κείμενη νομοθεσία όσο και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνονται από πλευράς εργοδότη και που προβλέπονται από μια σειρά επιστημονικών πρωτοκόλλων. Επιχείρησε ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους με γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά το φλέγον θέμα της υποστελέχωσης που είναι και η αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης.

Από πλευράς διοίκησης του σωματείου και εργαζομένων καταγγέλθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα τόσο σε σχέση με το προσωπικό όσο και με την ακαταλληλότητα του χώρου. Επίσης, τονίστηκε η απουσία γιατρού εργασίας, κάτι που σε τελική ανάλυση αφορά ολόκληρο το νοσοκομείο. Καταλήγοντας, έγινε ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους  ώστε να ανακληθεί η παρούσα απόφαση της διοίκησης και  η Μονάδα Διάλυσης να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα στάνταρ που υπάρχουν χωρίς να θίγονται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους. 

Η λειτουργία, η στελέχωση και η καταλληλότητα του χώρου της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων διέπεται από συγκεκριμένες επιστημονικές και νομοθετικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να τις παραβιάζει, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών, έχει επισημάνει επανειλημμένα το Σωματείο, απαιτώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες ώστε να λειτουργήσει η μονάδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (στελέχωση, μέτρα ασφαλείας, χώρος παρασκευής).