Στα όρια των αντοχών τους οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Ανέδειξαν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας που τις βιώνουν καθημερινά τόσο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όσο και οι ασθενείς! Η προσέλευση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας στην εφημερία περιστατικά απ΄ όλη την Ήπειρο, την Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και την Δ. Μακεδονία.

Όσο κι αν η Διοίκηση προσπάθησε και προσπαθεί, με οποιονδήποτε τρόπο (εγκαλώντας συνδικαλιστές), να αμφισβητήσει όσα αναδείχθηκαν με την κινητοποίηση των εργαζομένων του σωματείου, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, η πραγματικότητα είναι αυτή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου:

«Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί στα όρια του! Κάνει επισφαλή την εφημερία.

- Εντατικοποιεί επικίνδυνα την εργασία μας. Μας τσακίζει σωματικά και πνευματικά. Οφείλονται ρεπό και άδειες του 2015.

- Στους τραπεζοκόμους και στους μάγειρες, οφείλονται πάνω από 300 ρεπό και οι άδειες του 2015. Η τραπεζαρία μετά τις 3 το μεσημέρι, καθώς Σαββατοκύριακα και αργίες κλείνει. Πέρα από την εντατικοποίηση των εργαζομένων, έχει και άμεσες συνέπειες στην διατροφή των ασθενών, η οποία αποτελεί έναν κρίκο στην θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους. Η ποιότητα του φαγητού όταν από τα έξι ευρώ πήγε στα τρία ευρώ, έχει υποβαθμιστεί. Στις δομές όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα η διανομή του φαγητού γίνεται μόνο μια φορά την ημέρα για όλο το 24ωρο.

- Στους τραυματιοφορείς η εφημερία βγαίνει με δυο και τρεις τραυματιοφορείς. Κι εδώ οι συνάδελφοι εξουθενώνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται επισφαλής η εφημερία. Η λήξη των συμβάσεων των συναδέλφων με πεντάμηνα και η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών αυξάνει το πρόβλημα.

- Στο χειρουργείο, η μείωση του προσωπικού (4 νοσηλευτές λιγότεροι) και η αύξηση των χειρουργείων, τους αναγκάζει να τρέχουν από αίθουσα σε αίθουσα για να καλύψουν τα περιστατικά, χωρίς διάλειμμα.

- Η αύξηση των περιστατικών και η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει σε μεγάλες λίστες αναμονής.

- Στις κλινικές, το Νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών. Με το ζόρι βγαίνουν τα προγράμματα εφημεριών των γιατρών. Στα εργαστήρια το ίδιο!

- Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν έρανο για την αγορά απαραίτητων υλικών.

- Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ελλείψεις.

Αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα.

Δεν αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις στο όνομα των υπηρεσιακών αναγκών ή στο όνομα της καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού! Η φτώχεια δεν μοιράζεται…

Δεν αντιμετωπίζονται με το να κάνει ο νοσηλευτής τον τραυματιοφορέα, ο γιατρός τον νοσηλευτή κίνησης στο χειρουργείο κ.ο.κ. Είναι άλλο πράγμα η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, το φιλότιμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να δώσουμε άλλοθι στην πολιτική που όλους μας τσακίζει!!!».

Οι εργαζόμενοι κάλεσαν το λαό της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία - Πρόνοια! Απαίτησαν λύσεις στα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα όπως: 

  • «Προσλήψεις στις παραπάνω ειδικότητες τώρα!

  • Οι επικουρικοί να συνεχίσουν την εργασία τους, με την μονιμοποίηση τους.

  • Επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για να καλυφθούν οι άμεσες αυτές ανάγκες.

  • Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις. Που καταργούν κατακτήσεις χρόνων, όπως την άδεια , τα ρεπό, τον 13ο κ 14ο μισθό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για τους συναδέλφους των συνεργείων. Άμεσα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, που τρεις μήνες τους οφείλονται. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

  • Όχι στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Όχι στα Νοσοκομεία επιχείρηση.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους

  • Ένταξη στα ΒΑ

  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια».