Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις περικοπές στην Ειδική Αγωγή και τις μειώσεις μισθών (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Γενάρη το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Αθήνας και  η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η προωθούμενη νέα ρύθμιση που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της επιβολής «κόφτη» στα σχετικά κρατικά κονδύλια, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και γονείς. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή μειώνεται σχεδόν 50% (από 106 εκατομμύρια πάει στα 60), γεγονός που έρχεται να δώσει άλλο ένα δυνατό χτύπημα σε γονείς, παιδιά με ειδικές ανάγκες και στους εργαζόμενους οι οποίοι απειλούνται μαζικά με απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή ατομικών συμβάσεων με ακόμη χειρότερους όρους, απληρωσιά κ.α.

Την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας την βάρβαρη πολιτική που ξεδιπλώνεται και στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. «Μια πολιτική που συνεχίζει απαρρέκκλιτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, που οδηγούν στον Καιάδα τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού μας και ειδικότερα των ΑμΕΑ(...). Αντί να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη δημιουργία κρατικών μονάδων, με τους νέους περιορισμούς, τις μειώσεις παροχών κι επιδομάτων, οδηγεί τα ΑμΕΑ στην ανέχεια και σε σύγχρονο Καιάδα. Απέναντι σε αυτή την πολιτική σας καλούμε να εντείνετε τον αγώνα σας. Να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές που ξεδιπλώνονται χαράσσοντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που μέσα απ' αυτό θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες».

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ απηύθυνε η Γιώτα Ταβουλάρη. «Παλεύουμε -είπε- κατά μέτωπο με ένα κοινό εχθρό. Την εργοδοσία, τη κυβέρνηση, την ΕΕ, που ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής μας και των παιδιών μας, το αντιμετωπίζουν ως κόστος. Τα μέτρα που παίρνουν είναι στην κατεύθυνση να ανακυκλώνουν μια φθηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους κατά μέτωπο. Η προοπτική που πρέπει να ανοίξουμε υπάρχει, είναι μπροστά, γιατί και αξίζουμε, και δικαιούμαστε να έχουμε μια καλύτερη ζωή».

Κάλεσμα αντεπίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτωχοποίηση και φορτώνει τα βάρη στους γονείς, απεύθυνε η Ράνια Αποστολοπούλου, από την Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών. Ενώ η Σούλα Δασκαλάκη, εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι για το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα χαντακώνουν τα ΑμΕΑ κι επιτίθενται στους εργαζόμενους για ακόμα μια φορά.

Αναρμόδιο δηλώνει το υπουργείο Εργασίας

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΕΜΙΣΕΑ, της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργός εμφανίστηκε ανενημέρωτη για ακόμη μια φορά για τα ζητήματα του χώρου της Ειδικής Αγωγής. Σχετικά με την ασυδοσία των εργοδοτών στα ιδιωτικά Κέντρα ΕΑ η υπουργός απάντησε «ότι δεν μπορεί να παρέμβει σ' ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς κι ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξαπολύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δήθεν για να γίνουν έλεγχοι στο κατά πόσο οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μπλοκάκι λες και δεν υπάρχουν νόμοι που το επιτρέπουν. Για το θέμα των ΝΠΙΔ, μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα μας δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις σε σχέση με το ζήτημα της απληρωσιάς, αν και αρχικά προσπάθησε να μας μπερδέψει λέγοντας ότι δεν είναι δική της ευθύνη ακόμη και αυτό το ζήτημα ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα κέντρα και γενικότερα οι δομές πρόνοιας υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας. Για την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και να πάρει πίσω το μέτρο που τσακίζει τις δαπάνες στην ΕΑ ανέφερε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια τριμερή συνάντηση με υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», σημείωσε η Σοφία Σκλαβενίτη, εκ μέρους του ΣΕΜΙΣΕΑ.

Την Κυριακή, στις 10.30 π.μ.,  θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια, 2ος όροφος).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕΜΙΣΕΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ