ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ: Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου

Με κεντρικό αίτημα «Όχι στο κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής και άλλων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου», ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΣ προχωρά την Τρίτη 18 Δεκέμβρη σε τετράωρη στάση εργασίας,  από 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΣ αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει στον σαμιακό λαό, την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει επέλθει το Νοσοκομείο Σάμου λόγω της ασκούμενης πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Κατάσταση, που είχαμε καταγγείλει καιρό πριν για την επικινδυνότητά της, τόσο στους ασθενείς, όσο και στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Υγείας μαζί με τη διοίκηση πριν λίγους μήνες αρκέστηκε σε δημόσιο απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες τους. Γνώριζαν από χρόνια πως το νοσοκομείο δεν είχε μόνιμους παιδίατρους παρά μόνο μία παιδίατρο με ειδική εργασιακή σχέση μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ και έναν παιδίατρο επικουρικό δηλαδή με σύμβαση, ο οποίος και παραιτήθηκε. Η έλλειψη παιδιάτρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτός της Παιδιατρικής Κλινικής και στη Μαιευτική Κλινική, αφού η παρουσία τους είναι απαραίτητη τόσο κατά τη διάρκεια τοκετού και καισαρικής τομής όσο και για το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα νεογνά στην κλινική. Λόγω αυτής της κατάστασης δεν γίνονται πλέον τακτικοί και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά.

Η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύουν να κλείσουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως το Ακτινοδιαγνωστικό. Οι δύο γιατροί του καλούνται να διαγνώσουν ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες και υπερήχους. Το ίδιο συμβαίνει και με το Αναισθησιολογικό Τμήμα που οι δύο αναισθησιολόγοι καλούνται να εργασθούν με πέντε διαφορετικές χειρουργικές ειδικότητες. Στα παραπάνω προστίθενται οι μονήρεις ιατρικές ειδικότητες, αλλά και το ελάχιστο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Η Μαιευτική Κλινική λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και με δύο μόνο νοσηλεύτριες. Όσοι έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό δεν έχουν αντικατασταθεί.

Μία νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα όπως Χειρουργείο, Μαιευτική και Χειρουργική Κλινική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΜΕΘ με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Παθολογική Κλινική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική, το Αναισθησιολογικό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με μία νοσηλεύτρια στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στα τμήματα του νοσοκομείου, την τεχνική υπηρεσία, την διοικητική, τα εργαστήρια. Η πρωινή βάρδια του Ακτινολογικού λειτουργεί με έναν εργαζόμενο.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι. Κινδυνεύει η υγεία τους από την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και από τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τι και αν τα μνημόνια τελείωσαν όπως μας λέει η κυβέρνηση.

"Η επόμενη μέρα" βρίσκει το διαρκές μνημόνιο με προσλήψεις που δεν γίνονται, με εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα χωρίς να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω ότι αυτό υπολειτουργεί, γιατί όλες οι κυβερνήσεις την υγεία του λαού την θεωρούν κόστος. Στη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε έχει προστεθεί και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση, αφού η κυβέρνηση με τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ και την Τουρκία κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά και την χώρα χιλιάδες μετανάστες, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλοι αυτοί συρρέουν στο νοσοκομείο, αφού η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν θέλουν να στελεχώσουν ιατρείο μέσα στο hot spοt.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την Τρίτη 11-12-2018 αποφάσισε να προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας στις 18-12-2018 από 11 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

Η δύναμη της διεκδίκησης βρίσκεται στα χέρια μας, γυρίζουμε την πλάτη μας σε όσους καλλιεργούν την μοιρολατρία, σε όσους λένε πως τίποτα δεν γίνεται, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε καλύτερες - ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με ανθρώπινα ωράρια, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην δύσκολη αποστολή μας που είναι η περίθαλψη και η νοσηλεία των συνανθρώπων μας.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού και όλο το σαμιακό λαό μαζί με τους υγειονομικούς να παλέψουν για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας. Να μην επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

- Να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προσληφθούν τώρα παιδίατροι, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια η Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική.

- Άμεσα να προσληφθούν αναισθησιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες.

- Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

- Άμεσα να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

- Να κλείσει το κολαστήριο hot spot στη Σάμο.

- Να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες και όλες οι υπηρεσίες του ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφού ταυτοποιούνται να χορηγούνται έγγραφα και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους.

- Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρη στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος».