ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΕΛΠΝΟ: Παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα

Με δύο παρεμβάσεις που θα γίνουν αύριο Τετάρτη στις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις 11.30 π.μ. και του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στις 12.30 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα κοινοποιήσει τα αιτήματά της τα οποία είναι:

-Πληρωμή νυχτερινών, αργιών και Κυριακών

-Θεσμοθέτηση αναρρωτικής και γονικής άδειας, άδεια μητρότητας

-Ανανέωση των συμβάσεων, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια στις δημόσιες μονάδες υγείας.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

-Αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την υγεία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση

-Εγγραφή όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα σωματεία τους 

H Eπιτροπή Αγώνα καλεί τους συμβασιούχους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους για σταθερή δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η δουλειά με ημερομηνία λήξης στις δημόσιες μονάδες υγείας επεκτείνεται εις βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και των παροχών υπηρεσιών υγείας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από την καθαρίστρια, τον τραπεζοκόμο, τον τραυματιοφορέα μέχρι το νοσηλευτή, την μαία, τον ακτινολόγο έως και το γιατρό δουλεύουμε με μπλοκάκι, χωρίς δηλαδή σταθερή δουλειά, μισθό και δικαιώματα. Κυριακές και αργίες καθώς και νυχτερινή εργασία δεν πληρώνονται, αναρρωτική και γονική άδεια καθώς και άδεια μητρότητας δεν προβλέπονται. Για μερικούς μήνες δουλειά βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη από την άγρια φορολογία κράτους και κυβέρνησης την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύονται με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα βρίσκονται και οι συνάδελφοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που επίσης στελεχώνουν τμήματα και κλινικές των δύο νοσοκομείων ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει το επικουρικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εργολαβικά συνεργεία.

Αυτό το μοντέλο του φτηνού και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενου που θα δουλεύει στο νοσοκομείο - επιχείρηση φωτογραφίζει η προωθούμενη αξιολόγηση. Στόχος οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από τα ίδια τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων δηλαδή από τις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών όπως είναι σήμερα τα απογευματινά ιατρεία.

Μαζί με τους ασθενείς που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους, αυξάνουν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό ακόμη και με βάση τα παλιά οργανογράμματα.

Η δουλειά βγαίνει από λιγότερα άτομα, οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Παρά το φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των μόνιμων εργαζομένων δεν μπορούν να καλυφθούν τα οξυμένα προβλήματα στην κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών.

Η κατάσταση αυτή είναι εις βάρος της σταθερής δουλειάς και των δικαιωμάτων μας, εις βάρος εργαζομένων και ασθενών. Υπονομεύει τη δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».