ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΙΝΑΠ: Η επίθεση στα δημόσια νοσοκομεία και στους εργαζόμενους θα συνεχιστεί

Η συνέχιση της λεηλασίας του δικαιώματος των εργαζόμενων στην Υγεία για μόνιμη και σταθερή δουλειά και του λαού να απολαμβάνει ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών, έγινε σαφές από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Μάρτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η απόφαση του ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν πολλά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα -ούτε θετική, ούτε αρνητική- παρέμβασης στο ΣτΕ, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η περικοπή των μισθών είναι δραματική. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί από το ματωμένο πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Για την αναπροσαρμογή του απαράδεκτου ωρομίσθιου των εφημεριών, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση και όλες οι μισθολογικές ανάγκες θα... συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019, «τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους»!

Σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς, υπήρξε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι θα απολυθούν. Προσπάθησε να αντισταθμίσει το γεγονός των χιλιάδων απολύσεων με νέες προκηρύξεις (800 συνολικά) μόνιμου ιατρικού προσωπικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πλέον των 768 που ανακοίνωσε προ ημερών), εκ των οποίων, όπως είπε, οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δυσκολία στην έγκριση κονδυλίων που θα αφορούν την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό προσωπικό.

Μάλιστα, πέταξε το μπαλάκι στα νοσοκομεία, ισχυριζόμενος ότι μπορούν να μεταφέρουν από κωδικό σε κωδικό τμήματα του προϋπολογισμού τους, για να προγραμματίσουν την πρόσληψη επικουρικών μέσα σε 15 μέρες, δηλώνοντας ταυτόχρονα «άγνοια» για το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κονδύλια, αλλά ακόμη και εκεί που γίνεται αναπλήρωση, γίνεται μετά από μήνες.

Αναφορικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών, είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς!

Επιπρόσθετα, σχετικά με το νόμο για την εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών, δήλωσε ότι είναι σε αναστολή και ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα φέρει πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο Οργανισμών των νοσοκομείων, νέο πλαίσιο των ΥΠΕ και τη χωροταξία τους, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι οργανισμοί δεν θα προβλέπουν ριζική επαναφορά πριν τις συγχωνεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «αναίρεση μνημονιακού νόμου».