Συσκέψεις και εξορμήσεις ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών στην Ιδιωτική Υγεία

Συσκέψεις κaι εξορμήσεις γίνονται καθημερινά σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα εν όψει της απεργίας του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας την Παρασκευή ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων που προβλέπει η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ με ισχύ συλλογικής σύμβασης.

Νωρίς το πρωί της απεργίας, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά καλούν σε συγκεντρώσεις κι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στις 11 πμ σε συγκέντρωση στο χώρο συνεδριάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) στο «Ιατρικό Κέντρο» (Μαρούσι).

Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη με εργαζόμενους στην «Ευρωκλινική», η οποία μετατράπηκε σε ένα μονόλογο του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, επιχειρώντας να βγάλει «λάδι» την εργοδοσία, αλλά και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που υπέγραψε το 2012 ΣΣΕ με δραματικές περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, ειδικά ωράρια κά. Οι εργαζόμενοι της «Ευρωκλινικής» απαίτησαν να μάθουν γιατί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν κινητοποίησε τους εργαζόμενους πριν βγει η απόφαση του ΟΜΕΔ, αλλά προκηρύσσει μια απεργία τώρα εκ των υστέρων κι ενώ έχει λήξει η ισχύς της διαιτητικής απόφασης από τις 11/6/2016 και βρίσκονται σε μετανέργεια.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου της Αθήνας, Δ. Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να μην πετύχει η απεργία. Από τη μια τρομοκρατεί. Χαρακτηριστικά στο «ΙΑΣΩ» στη Λάρισα όποιος εργαζόμενος μπαίνοντας στο προαύλιο παίρνει ανακοίνωση του σωματείου ο σεκιούριτι «κρατάει» τον αριθμό του αυτοκινήτου του, κατήγγειλε. Από την άλλοι οι εργοδότες καθησυχάζουν πως στο δικό τους χώρο δεν θα εφαρμοστεί η διαιτητική απόφαση, τουλάχιστον προς το παρόν... Υπενθύμισε πως το 2012 η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε σε ΣΣΕ το διαχωρισμό παλιών και νεοεισερχόμενων εργαζόμενων που σήμερα χαρακτηρίζει ...αντισυνταγματικό. Τόνισε δε πως δεν υπάρχουν συνταγματικές μειώσεις και περικοπές και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχθούν. Αναφορικά με τον ΟΜΕΔ είπε πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία και να παίρνεται υπόψη η κατάσταση της ασθενέστερης επιχείρησης του κλάδου.

Για όλα αυτά πρέπει να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και να γίνονται κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είπε.

Επίσης σύσκεψη έγινε στο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ αύριο Τετάρτη, θα γίνει εξόρμηση στο μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» και την κλινική «Φιλοκτήτης». Τα σωματεία απαιτούν: Να αποσυρθεί η απόφαση του ΟΜΕΔ. Μία σύμβαση για όλο τον κλάδο, που θα έχει υποχρεωτική ισχύ. Κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς με κάλυψη των απωλειών. Επαναφορά ειδικών ωραρίων και αδειών. Κανένας διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.