ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για τους επικουρικούς εργαζόμενους (ΦΩΤΟ)

Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος (επικουρικός, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, με μπλοκάκι, εργολαβικός) και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαίτησαν, μεταξύ άλλων, σήμερα με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Αγ. Σάββας»«Τζάνειο» και του μαιευτηρίου «Έλενα», η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η ΕΙΝΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και των Σωματείων με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη, οι απαντήσεις που δόθηκαν στα φλέγοντα εργασιακά ζητήματα επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί αυτή η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική κρατώντας σε εργασιακή ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:

Σχετικά με τη θητεία των επικουρικών (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) που λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων ο Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο «κατόπιν τελικής συνεννόησης με την κυβέρνηση». Ως το τέλος του μήνα θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.

Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, ο προϋπολογισμός που πρόκειται να διατεθεί για το διορισμό συνολικά 4.000 εργαζόμενων στα νοσοκομεία ανέρχεται στα 62.400.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 2.870 μέσω ΟΑΕΔ και θα γίνει συμπληρωματική προκήρυξη για άλλους 1.130. Σχετικά με το ερώτημα για ανανέωση της σύμβασής τους, το υπουργείο δεν έδωσε απάντηση, ενώ δήλωσε «άγνοια» για τα σχεδόν ανύπαρκτα εργασιακά τους δικαιώματα (όπως ότι δε δικαιούνται αναρρωτική άδεια το πρώτο εξάμηνο, είναι ανεκπαίδευτοι κ.α.). Για τις καταγγελίες εργαζομένων που είναι μέχρι και 4 μήνες απλήρωτοι (μισθό ή/και υπερωρίες) η ηγεσία του υπουργείου πέταξε το μπαλάκι στις διοικήσεις των νοσοκομείων που θα πρέπει «να λύσουν το θέμα».

Για τους εργολαβικούς, η ηγεσία του υπουργείου - αναφερόμενη στο προδικαστικό ερώτημα που εκκρεμεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, μετά την προσφυγή των εργολάβων στο ΣτΕ - είπε ότι θα σταλεί κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα διαρκέσουν για ένα χρόνο ακόμη (μέχρι 31/12/2018) και στο ερώτημα τι θα γίνει μετά, η απάντηση ήταν ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή άλλος ένας τρόπος για φθηνούς εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης κι άλλη μια δίοδος για να μπουν επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας.

Για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, λέχθηκε ότι προκηρύχθηκαν 157 μόνιμες θέσεις πριν ένα μήνα και 100 θα προκηρυχθούν τις επόμενες μέρες. Προβλέπονται ακόμη 250 για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το επόμενο διάστημα, 400 για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και το φθινόπωρο 400 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το φθινόπωρο και άλλες 500 - 600 θέσεις επιλεκτικά (ανά ειδικότητα ή ανά νοσοκομείο). Όλα αυτά σύμφωνα με το υπουργείο θα γίνουν ως το τέλος του έτους. Να σημειώσουμε ότι από την προκήρυξη 760 θέσεων μόνιμων γιατρών το Μάη του 2016, ένα χρόνο μετά έχουν διοριστεί μόνο οι 160.

Σχετικά με το θέμα του χρόνου εργασίας των γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όρισε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ τη Δευτέρα 19 Ιούνη, στις 2.30 το μεσημέρι.