ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ - ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον εμβολιασμό των παιδιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες - Το ζήτημα εμβολιασμού των παιδιών», που οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου και με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου όπου και φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου άνοιξε την εκδήλωση, ενώ ακολούθως στην τοποθέτησή του ο Πολύδωρος Κουτσαφτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη έλλειψη δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της στελέχωσής τους, κινητών μονάδων, συστηματικών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση για την αξία του εμβολιασμού, την επάρκεια σε εμβόλια.

Όπως, επισήμανε, «ουσιαστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα αντανακλάται το κοινό αντιλαϊκό στοιχείο όλων των κυβερνήσεων, δηλαδή η όλο και πιο περιορισμένη κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί μια ανάπτυξη τέτοιων δημόσιων δομών Υγείας και υπηρεσιών αποτελεί “κόστος”, που είναι αντίθετο με τους στόχους της οικονομίας μας. Γι' αυτό στο πεδίο της εφαρμογής κυριαρχεί το στοιχείο της “ατομικής ευθύνης” του κάθε γονιού χωριστά που πρέπει αυτός να βρει το γιατρό του Δημοσίου ή ιδιώτη παιδίατρο, να μεριμνήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό του παιδιού του και αρκετές φορές να αναζητά εναγωνίως να αγοράσει ο ίδιος το συνιστώμενο εμβόλιο που είναι σε έλλειψη».

Προφανώς, κατέληξε, «υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια που προσδιορίζουν τις κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν και μάλιστα άμεσα. Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα να υλοποιηθούν συγκεκριμένα -και σωστά- μέτρα για τη Δημόσια Υγεία, αλλά το ίδιο το κράτος "πετάει το μπαλάκι" σε μας, στην "ατομική ευθύνη" να εκτιμήσει ο καθένας μας αν συγκαταλέγεται σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν».

Από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ ο ψυχίατρος Βασίλης Κούδας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA κράτη-μέλη) και 45 θάνατοι. Μέχρι τις 26/10/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 326 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας και της ανάγκης να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός έναντι της ιλαράς. Μία νόσος που λόγω των επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα, διανοητική παράλυση κ.ά., μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ζωής.

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Όμως, από τα καταγεγραμμένα στοιχεία και τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο και τα όσα συστήνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της εφαρμογής τους, που σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν -για μια ακόμα φορά- “ασκήσεις επί χάρτου”. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία πρόληψης και την πολιτική της “ατομικής ευθύνης”. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των επιστημονικών φορέων η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό.

• Καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού, των εργαζομένων στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.

• Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες - μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.λπ.

• Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων.

• Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Στις τοποθετήσεις τους ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Εμμανουήλ Γαλανάκης, η λέκτορας Παιδιατρικής Χρυσούλα Περδικογιάννη και η επιμελήτρια Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νικόλ Αναγνώστου, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι:

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται τουλάχιστον 3.000.000 θάνατοι παγκοσμίως.

Τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται όχι μόνο ο εμβολιαζόμενος, αλλά και όλο του το περιβάλλον. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και για τα πιο ευάλωτα μέλη. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους. Οι κίνδυνοι από τη φυσική νόσο είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Πολλά νοσήματα έχουν μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των εμβολίων, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι τα παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια δεν έχουν εξαλειφθεί και αν η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού υποχωρήσει, οι λοιμώξεις αμέσως επανεμφανίζονται. Για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη των λοιμώξεων, πρέπει ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό (>90%) και κύριο μέλημα των επαγγελματιών Υγείας είναι η εξασφάλιση αυτής της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που θα αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα προστασίας από λοιμώξεις».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις, αλλά και τοποθετήσεις από τους γονείς σχετικά με την απουσία οργανωμένου τρόπου παρέμβασης της πολιτείας έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους και να μηδενιστούν παράλληλα στο μέτρο του δυνατού οι όποιες ανησυχίες τους σχετικά με τα εμβόλια.