ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ: Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε καθαριότητα και σίτιση

Έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του σωματείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποίησαν την Τρίτη 20 Φλεβάρη, το ΔΣ του σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και δεκάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων 2 μηνών.

Παραμένει μάλιστα άγνωστο το πότε θα πληρωθούν, καθώς δεν έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα σχετικά εντάλματα προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία.

Κατά την κινητοποίηση, ο διοικητής του νοσοκομείου αρχικά προσπάθησε να αποκόψει τους εργαζόμενους από το Σωματείο. Κάτω από την κοινή αποφασιστική στάση τους αναγκάστηκε να τους δεχτεί, προσπαθώντας να τους καθησυχάσει ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει:

«Ποιος φταίει που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, στον αέρα, χωρίς δικαιώματα; Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Κυβέρνηση, πάρεδροι, διοικήσεις νοσοκομείων παίζουν μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Εδώ και σχεδόν 2 μήνες οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν στο τέλος του 2017 ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και τη σίτιση παραμένουν απλήρωτοι και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν γιατί δεν έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα εντάλματα πληρωμής προκειμένου να καταβληθεί η μισθοδοσία του Ιανουαρίου για όλο το εν λόγω προσωπικό.

Η αιτία είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που συντηρεί και αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θεωρεί ότι συμπληρώνουν 24 μήνες συνεχιζόμενης εργασίας κι ως εκ τούτου οι συμβάσεις δεν μπορούν να υπογράφουν πέρα του 24μηνου. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη! Το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες εντατικοποίησης και εξουθένωσης λόγω της έλλειψης προσωπικού, προκειμένου οι ασθενείς, οι συνοδοί και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν την καθαριότητα και τη σίτιση που δικαιούνται. Το λιγότερο που τους οφείλεται, όπως και σε κάθε εργαζόμενο, είναι η έγκαιρη και ομαλή καταβολή των δεδουλευμένων τους!

Ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν το υπουργείο υγείας και οι διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠαΓΝΗ που όλο το προηγούμενο διάστημα σκορπούσαν ψεύτικες ελπίδες και απέκρυπταν το τι θα συμβεί. Δεν θα ανεχτούμε οι συμβασιούχοι να γίνουν "μπαλάκι" ανάμεσα στην "καλή" κυβέρνηση και τους "κακούς παρέδρους". Επιχειρεί να ξεχαστεί ότι με τις περίφημες προκηρύξεις και την αυξημένη μοριοδότηση έμειναν έξω 20 εργαζόμενοι μόνο στο ΠαΓΝΗ που θα δουν την πόρτα της εξόδου τον Αύγουστο.

Επίσης, κρύβεται ότι σε ένα χρόνο από τώρα, στις 31-12-2018, θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι απολυμένοι δεν θα έχουν δικαίωμα να ξανασυμμετάσχουν σε ίδια σύμβαση. Επιχειρούν να στοιχηθούν οι συμβασιούχοι πίσω από την "ηρωική" διοίκηση και το υπουργείο ώστε να αναζητηθούν οι ευθύνες, για τα προβλήματα πληρωμής τους, όχι στην κυβέρνηση που τους έμπλεξε συνειδητά σε αυτό το στημένο παιχνίδι, αλλά στους πάρεδρους που αναστέλλει τις πληρωμές. Στις εύλογες διαμαρτυρίες των εργαζομένων ισχυρίζεται ότι την πολεμάνε τα "υπόγεια συμφέροντα". Όταν βέβαια είναι να τα "πάρει χοντρά" από τους εργαζόμενους ψηφίζει, εφαρμόζει και επιβάλλει τους νόμους μια χαρά. Αυτή η επιλογή έγινε διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επανασυστήσει μόνιμες οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτό αντιβαίνει στις επιταγές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Δεν θέλει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθώς αυτό αντιβαίνει στους περιορισμούς των μνημονίων που ορίζουν ότι επιτρέπεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις συνολικά στο Δημόσιο.

Απαιτούμε:

  • Να σπάσουμε τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων.

  • Έξω τώρα όλοι οι εργολάβοι.

  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».