ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ: Στάση εργασίας σήμερα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι μετά την ανακοίνωση στις 20 Δεκέμβρη, της κατανομής των θέσεων για την πολυπόθητη προκήρυξη 1.116 θέσεων (αντί των 1.200) που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) καταγγέλλει τον εμπαιγμό του Υπουργείου και προκηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη 27 Δεκέμβρη, τις ώρες 13:00 έως 15:00 για το επικουρικό προσωπικό και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει ότι «Η προκήρυξη και η κατανομή επιβεβαιώνει το σωματείο που έλεγε ότι η μόνη θέση που εξασφαλίζει τη μόνιμη εργασία είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου και προκήρυξη όλων των κενών θέσεων για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Σήμερα, χιλιάδες συνάδελφοι μας, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εργάζονται χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων ελλείψεων βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο επιβεβαιώνουν ότι δεν εξασφαλίζεται θέση σε όσους μέχρι τώρα εργάζονται και η προκήρυξη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι έλεγαν ψέματα όσοι έβλεπαν θετικές πλευρές στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (μοριοδότηση, κ.α.). Έχουν ήδη απολυθεί δεκάδες επικουρικοί γιατροί καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση συναδέλφου.

Απαιτούμε:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και

• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που είναι με ελαστικές μορφές εργασίας γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων μας».