ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: Πανυγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα - 24ωρη απεργία στην περιφέρεια (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας εργαζομένων στα νοσοκομεία και γιατρών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Οκτώβρη η πανυγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων.

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ., ενώ στην περιφέρεια έχει κηρυχθεί σήμερα 24ωρη απεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. (Δείτε εδώ τη δήλωση του Μ. Βαρδαβάκη).

Η κινητοποίηση ξεκίνησε το πρωί με συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε πορεία, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πέρασε από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου με την πορεία ενώθηκαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και κατέληξε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν και οι γιατροί, καθώς η ΕΙΝΑΠ κήρυξε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Ακόμη κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο (διαβάστε παρακάτω).

Με πορεία από τα Νοσοκομεία Παίδων στο υπουργείο Υγείας 

Νωρίτερα, στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου, μπλοκ των δυνάμεων της ΣΕΕΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ν. Αττικής και οικογενειών περιθαλπομένων στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά με ντουντούκες και ανακοινώσεις υποδέχτηκαν την πορεία, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο Ίδρυμα, όπου την Τρίτη 10 Οκτώβρη ξεκίνησε η διαδικασία κλεισίματός του με τη μεταφορά των πρώτων περιθαλπομένων σε άλλα ιδρύματα. Παράλληλα κάλεσαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Τρίτη 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Αμέσως μετά ενώθηκαν με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην πορεία.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης τα συνθήματα στο μπλοκ των ταξικών δυνάμεων που κυριάρχησαν ήταν «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις».

Στο πανό του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής αναγραφόταν «Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανάκτηση όλων των απωλειών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».

Νωρίτερα, την ώρα που η πορεία έφτανε στον «Ευαγγελισμό», οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με το Σωματείο Εργαζομένων ενώθηκαν με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων. Στο πανό του ΣΕΝΕ αναγραφόταν «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αύξηση εδώ και τώρα στους μισθούς. Ένταξη στα ΒΑΕ».

 

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Υγειονομικών Περιφερειών, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι (μόνιμοι, συμβασιούχοι και επικουρικοί) από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είπαν όχι στην αξιολόγηση που στόχο έχει ακόμη μικρότερο Δημόσιο, ευέλικτο, με εργαζόμενους πειθήνια όργανα που θα υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Απαίτησαν μαζικούς διορισμούς και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να μην πεταχτεί στην ανεργία κανένας επικουρικός, συμβασιούχος ή εργολαβικός εργαζόμενος.

Και κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, όλος ο λαός σύγχρονες και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Πρόληψη, πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη με ευθύνη του κράτους.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την τροπολογία έκτρωμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την τρομοκρατία που ασκείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό νοσοκομείο, σημείωσε ότι στο Θεαγένειο λείπουν πάνω από 200 άτομα από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και πάρα πολλές θέσεις καλύπτονται από ελαστικές μορφές απασχόλησης, από παιδιά που είναι από τις σχολές μαθητείας, από συμβασιούχους και επικουρικούς. Αυτήν την περίοδο στο νοσοκομείο απασχολούνται 46 άτομα μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα λήξει το Φλεβάρη του 2018 και δεν υπάρχει προοπτική να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. (Δείτε εδώ βίντεο)

Στο Ηράκλειο, έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία του σωματείου απαίτησε συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να θέσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, ωστόσο, όπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία, ο διοικητής αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί της.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Μ. ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ