ΨΝΑ: Κινητοποίηση για τις σοβαρές ελλείψεις λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός για το ΨΝΑ έχει μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια ευρώ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 2007. Το απαιτούμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αγγίζει το 50%(!).

Την ίδια στιγμή διευρύνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με εργαζόμενους που έχουν ημερομηνία λήξης. ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, επικουρικοί, 12μηνίτες, ΟΑΕΔίτες καλούνται να καλύψουν προσωρινά τρύπες, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι διαρκείς, πάγιες και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Οι βάρδιες εδώ και πολλά χρόνια γίνονται με προσωπικό ασφαλείας.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Υγείας εξήγγειλε πρόσφατα το νέο «μεταβατικό» σύστημα εφημερίας (υποτίθεται ότι η διάρκειά του θα είναι μέχρι 31/1/2018), προσθέτοντας επιπλέον εφημερίες στο ήδη «γονατισμένο» ΨΝΑ. Η παραπάνω εξαγγελία σε συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΨΝΑ οδήγησε το πρωί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο στο ΨΝΑ τα τελευταία 7 χρόνια αποχώρησαν 507 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόλις 7. Η τραγική υποστελέχωση που επικρατεί σήμερα το ΨΝΑ -και έχει οδηγήσει το προσωπικό στην επαγγελματική εξουθένωση (αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας από ορθοπεδικά μέχρι ισχαιμικά επεισόδια) και τους ασθενείς να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης που τους αξίζουν- αποτυπώνεται στα εξής στοιχεία:

Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, από τις 1.173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μόνιμοι και 143 ΙΔΑΧ, έχοντας ως αποτέλεσμα να δουλεύουν στη βάρδια 1-2 νοσηλευτές και να έχουν στην ευθύνη τους 35-40 ασθενείς, όπου εκτός από νοσηλευτική φροντίδα κάνουν παράλληλα και τον τραπεζοκόμο, τον κλητήρα, το δεσμοφύλακα. Στην Ιατρική Υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 μόνιμοι και 6 επικουρικοί. Στην Τεχνική Υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21. Στη Διοικητική Υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μόνιμοι και 91 ΙΔΑΧ.

«Δεν μπορούμε να απεργήσουμε το απόγευμα και τη νύχτα γιατί ήδη δουλεύουμε στο όριο ασφαλείας. Υπάρχουν κλινικές που δεν δουλεύουν καν με νοσηλευτή, αλλά με βοηθό νοσηλευτή και βοηθό θαλάμου, δηλαδή με βοηθητικό προσωπικό. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Το ζήτημα δεν είναι η μια παραπάνω εφημερία που μπαίνει. Μακάρι να είχαμε προσωπικό και να εφημερεύουμε κάθε μέρα, αλλά να γίνει όπως πρέπει. Τα όσα λέει και υλοποιεί η κυβέρνηση στο όνομα της υποτιθέμενης "αποασυλοποίησης" εξυπηρετούν τις ΜΚΟ (ξεπερνούν τις 100) και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται και το χώρο της Ψυχικής Υγείας. Προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες πετώντας δουλειά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, και χωρίς τους απαιτούμενους χώρους, με προοπτική τη μεταφορά του κόστους στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Σταύρος Καλαρίτης, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στο ΨΝΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας να δεσμευτεί στα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους παραμένουν σε εγρήγορση και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΝΑ