15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»: Πάλη για Ομοσπονδία στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού (VIDEO)

Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και η ουσία των μέτρων που παίρνονται, προκειμένου να εδραιωθεί η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να μετασχηματιστεί μεθοδικά το ΕΣΥ σε μια μεγάλη «επιχείρηση ΑΕ» αποκαλύφθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στον αντίποδα αυτών των παρεμβάσεων, οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ υπερασπίστηκαν τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, έμειναν στην περιγραφή των προβλημάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οι συνδικαλιστές του ΑΡΜΑ υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική.

«Η αντιπαράθεση που όλα αυτά τα χρόνια είχε αναπτύξει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ήταν αποπροσανατολιστική, αρκετές φορές έθιγε ακόμα και το κύρος της Ομοσπονδίας, απέκρυπτε συνειδητά αυτό που πραγματικά γίνεται στην Υγεία - Πρόνοια: Τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μια μεγάλη επιχείρηση που θεωρεί τους ασθενείς πελάτες, τις παροχές κόστος, και τους εργαζόμενους φτηνό κι ευέλικτο δυναμικό», σημείωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος έκανε την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΑΣΥ.

Μιλώντας για τον ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Δ. Βρύσαλης επισήμανε ότι «στήριξαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, καλλιεργώντας αυταπάτες πως μπορεί να συνυπάρξει η επιχειρηματική δραστηριότητα με το καθολικό δικαίωμα των ασθενών στην αποκλειστικά δωρεάν περίθαλψη - Υγεία. Αναρωτιόμαστε τι παιχνίδια παίχτηκαν όταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε που προωθούνταν η κατάργηση της απεργίας, η κατάργηση των ΒΑΕ, η κατάργηση της δυνατότητας για μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά επί της ουσίας έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν το αίτημα πολλών σωματείων του κλάδου να κηρύξει απεργία».

Σημείωσε ακόμη ότι το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η πλειοψηφία των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ είναι η κοινή δήλωση για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της στρατηγικής εκείνης που τσακίζει εργατικά δικαιώματα, τσακίζει μεροκάματα. «Εκεί είναι η διαφορά μας, με αυτήν τη στρατηγική συγκρούεται το ταξικό εργατικό κίνημα. Η κριτική μας στις επιλογές της ηγεσίας στην ΠΟΕΔΗΝ γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και με κριτήριο ότι οι όποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πήρε η πλειοψηφία δεν αμφισβητούσαν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θέλουμε μια Ομοσπονδία που θα έχει ως σημαία την ενότητα όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών. Που θα πρωτοστατεί στον αγώνα για σταθερή  -μόνιμη δουλειά για όλους. Που καθημερινά θα οργανώνει την πάλη για απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης», σημείωσε.

Ο Δ. Βρύσαλης τόνισε ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν καθολική κάλυψη των αναγκών. Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σ' ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικρών ΕΒΕ, γυναικών, νέων, ώστε όλοι μαζί να εμποδίσουμε να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ κι αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη».

Η Διακήρυξη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών»

Στη Διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» σημειώνει: «Τα μέτρα της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας ενισχύουν και εδραιώνουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτό φανερώνουν οι διαρκείς μειώσεις στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό (24% το 2018), η αύξηση της χρηματοδότησης από τις εισφορές των εργαζομένων και οι απευθείας πληρωμές εξετάσεων και φαρμάκων από τους ασθενείς».

Επισημαίνει ότι «το ΕΣΥ δεν καταρρέει όπως ισχυρίζονται οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, αλλά μετασχηματίζεται μεθοδικά σε μια μεγάλη “επιχείρηση ΑΕ”, λειτουργεί επί της ουσίας ως επιχείρηση» και προσθέτει ότι «η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει, θα είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και σε κάθε περίπτωση πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».

Στη Διακήρυξή σημειώνεται ότι η ΑΣΥ θέλει «μια Ομοσπονδία που θα έχει ως σημαία την ενότητα όλων των εργαζομένων μόνιμων, συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών που θα πρωτοστατεί στον αγώνα για “σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους” ενάντια στην υποστελέχωση και την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει υπόθεση όλων των εργαζομένων το σύνθημα “θέλουμε ΒΑΕ, κοντά τα χέρια σας από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας”.

Που θα οργανώνει καθημερινά και ακούραστα την πάλη ενάντια στη φοροληστεία, στους πλειστηριασμούς των κατοικιών κ.α. Που καθημερινά θα οργανώνει την πάλη στους τόπους δουλειάς, ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΒΡΥΣΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ